Поделитесь своими знаниями, ответьте на вопрос:
Novērtē, kuri apgalvojumi par elpošanu procesiem ir pareizi, bet kuri - aplami! Izlabo aplamos apgalvojumus, uzrakstot, kā ir pareizi! 1. Elpojot organismi iegūst to dzīvības procesiem nepieciešamo enerģiju. 2. Lai ražotu enerģiju, visiem organismiem ir nepieciešams skābeklis. 3. Lai ražotu enerģiju, ir nepieciešamas organiskās vielas, kuras tiek noārdītas elpošanas procesā. 4. Vairumam organismu elpošanas procesā izdalās ogļskābā gāze. 5. Dzīvnieki elpojot uznem skābekli, bet augi elpojot uzņem ogļskābo gāzi. 6. Daļu no fotosintēzē saražotā skābekļa augs patērē pats, daļa caur atvārsnatvārsnītēmitem izdalās gaisa. 7. Ja fotosintēze nenotiek, augi uzņem enerģijas ražošanai nepieciešamo skābekli no gaisa. 8. Augi caur atvārsnītēm skābekli gan izdala, gan uzņem, ja tas nepieciešams. 9. Pienskābes baktērijas ražo enerģiju, pārstrādājot pienā esošos cukurus un kā blakusproduktu izdalot pienskābi. 10. Maizes mīklai pievieno raugu, jo tas elpošanas procesā izdala skābekli, kas ”uzirdina” mīklu. 11. Ja palielina rauga šķīdumam pievienotā cukura masu, palielinās rauga elpošanas intensitāte un izdalītās ogļskābās gāzes tilpums. 12. Primitīvākiem dzīvniekiem nav speciālu elpošanas orgānu un gāzu maiņa notiek caur ķermeņa virsmu. 13. Cilvēka šūnas nespēj ražot enerģiju bez skābekļa.
Сказки и былины, в которых говорится о любви к Родине: “ Алёша Попович и Тугарин Змей”,”Про Добрыню Никитича и Змея Горыныча”, сказка-былина про Илью Муромца,” Как Илья поссорился с князем Владимиром”, “Микула Селянинович” и другие.
В сказке “Алёша Попович и Тугарин Змей” рассказывается про сына ростовского попа Алёшу. Он поехал вместе со своим другом поискать подвигов. Надели богатыри на себя богатырские доспехи, выехали в чистое поле. Доехали до камня, на котором было написано, что одна дорога ведёт в Муром, вторая идёт в Киев, третья лежит в Чернигов. Решили они ехать в Киев. Ночь провели в шатре возле Сафать-реки. Подошёл утром к ним нарядный калика, стал рассказывать, что видел Тугарина Змея. Переоделся Алёша в его платье и поехал на встречу со Змеем. Увидел Змей калику и закричал, что он бы Алёшу спалил и заколол. Алёша притворился, что не слышит Змея. Подъехал Тугарин поближе, Алёша палицей разбил ему голову. Упал Змей. Алёша надел его платье, и перепутали его со Змеем калика и брат его названный. Еким запустил в него палицу, свалился Алёша на землю, поняли они, что это богатырь. Напоили водой, ожил он. Поехали они в Киев к князю, а там на пиру был Змей, который всё ел: и лебедей, и ковриги хлеба. Стал потом Алёша биться с Тугариным, сбил ему голову. Князь киевский взял его к себе на службу, и долго богатырь сражался с врагами князя.
Темой этой сказки является освобождение богатырём, который представляет собой русский народ, своей родной земли от вражеских сил в лице Тугарина