№1
1) х ∈ [-4; 1]
2) х ∈ (-∞; 0] ∪ [2; +∞)
3) х ∈ (-∞;+∞)
4) х ∈ [5; +∞)
5) х ∈ (-∞; -2] ∪ [3; +∞)
№2
1) х ∈ (-4.6; 1.3) ∪ (1.3; +∞)
2) х ∈ [-2.25; 1]
№3
1) х ∈ [0; 4]
2) х ∈ (-5; )
Объяснение:
№1 Спочатку вирішується як звичайне рівняння, потім знаходимо проміжок який нам потрібен і записуємо у відповідь.
1) x² + 3x - 4 < 0
(Всі рівняння я буду вирішувати за до дискримінанту)
D = b² - 4ac = 9 - 4 × 1 × (-4) = 9 + 16 = 25
x₁ =
x₂ =
(У перший раз я розписав дискримінант повністю, надалі я так робити не буду)
Беремо будь-яке число у проміжку від -4 до 1 (наприклад 0) і підставляємо його у рівняння:
0² + 3 × 0 - 4 < 0
-4 < 0
Нерівність виконується для проміжку від -4 до 1. Отже х ∈ [-4; 1].
2) 4х² - 8х ≥ 0
Поділимо усе на 4 для спрощення:
х² - 2х ≥ 0
D = 4 - 4 * 1 * 0 = 4
x₁ =
x₂ =
Беремо будь-яке число у проміжку від 0 до 2 (наприклад 1) і підставляємо його у рівняння:
1 - 2 ≥ 0
-1 ≥ 0
Нерівність не виконується, отже проміжок від 0 до 2 не підходить, отже:
х ∈ (-∞; 0] ∪ [2; +∞)
3) x² - 6x + 10 > 0
D = 36 - 4 * 1 * 10 = 36 - 40 = -4
Так як дискримінант менше нуля, то рівняння не має дійсних коренів. Візьмемо будь-яке число з проміжку (-∞;+∞), наприклад 0:
10 > 0
Нерівність виконується. Отже: х ∈ (-∞;+∞)
4) х² - 10х + 25 ≤ 0
D = 100 - 4 * 1 * 25 = 100 - 100 = 0
Оскільки дискримінант = 0, то рівняння має лише один корень:
х =
Візьмемо будь яке число з проміжку (-∞; 5), наприклад 0:
25 ≤ 0
Нерівність не виконується, отже проміжок (-∞; 5) не підходить, отже:
х ∈ [5; +∞)
5) (х + 2) * (х - 3) > 0
Щоб вираз дорівнював 0, достатньо щоб хоча б один з множників дорівнював 0:
х + 2 = 0 або х - 3 = 0
х = - 2 або х = 3
Візьмемо будь-яке число від -2 до 3 (наприклад 0):
(0 + 2) * (0 - 3) > 0
2 * (-3) > 0
-6 > 0
Нерівність не виконується, отже:
х ∈ (-∞; -2] ∪ [3; +∞)
№2
1) Щоб ділення дорівнювало 0, потрібно щоб чисельник дорівнював 0. Але для початку треба знайти область допустимих значень (знаменник не може дорівнювати 0 тому що на 0 ділити не можна):
ОБС:
х - 1.3 ≠ 0
х ≠ 1.3
Тепер можна вирішувати рівняння:
х + 4.6 > 0
х > -4.6
Отже: х ∈ (-4.6; 1.3) ∪ (1.3; +∞)
2) Найлегше відкрити скобки і перенести 9 у ліву частину при цьому змінити знак на протилежний:
4х² + 7х - 11 ≥ 0
D = 49 - 4 * 4 * (-11) = 49 + 176 = 225
x₁ =
x₂ =
Будь-яке число від -2.25 до 1 (наприклад 0):
-11 ≥ 0
Нерівність виконується, отже проміжок нам підходить:
х ∈ [-2.25; 1]
№3 Область визначення це ті числа яких може набувати "х"
1) Число під коренем не може буди від'ємним, отже:
ОДС: 4х - х² ≥ 0
х × (4 - х) ≥ 0
х ≥ 0 або 4 ≥ х
х має бути більше (або дорівнювати) за 0, але менше (або дорівнювати) за 4.
Отже: х ∈ [0; 4]
2) Рівняння під коренем яке ще й при цьому знаходиться у знаменнику має бути строго більше за 0.
ОДС: 5 - 14х - 3х² > 0
Помножимо усе на -1 (не забувши при цьому змінити знак нерівності на протилежний):
3х² + 14х - 5 < 0
D = 196 - 4 * 3 * (-5) = 196 + 60 = 256
x₁ =
x₂ =
Візьмемо будь-яке число з цього проміжку (0):
- 5 < 0
Нерівність виконується, отже:
х ∈ (-5; )
Поделитесь своими знаниями, ответьте на вопрос:
1. 1. Найти область определения функции. 2. Исследовать функцию на монотонность при х≥0, написать промежутки возрастания или убывания. 3. Исследовать функцию на четность. 4. Исследовать функцию на ограниченность, написать наибольшее или наименьшее значение функции, точки экстремума. 2. 1. Найти область определения функции. 2. Исследовать функцию на монотонность при х>0, написать промежутки возрастания или убывания. 3. Исследовать функцию на четность. 4. Исследовать функцию на ограниченность, написать наибольшее или наименьшее значение функции, точки экстремума. 3. 1. Найти область определения функции. 2. Исследовать функцию на монотонность при х≥0, написать промежутки возрастания или убывания. 3. Исследовать функцию на четность. 4. Исследовать функцию на ограниченность, написать наибольшее или наименьшее значение функции, точки экстремума.
2sin^2x-7cos2x=6sin2x+7
Разложим в левой и правой частях уравнения косинус и синус двойного угла
2sin^2x-7(cos^2x-sin^2x)=12sinxcosx+7
Представим sin^2x в скобках через основное тригонометрическое тождество
2sin^2x-7(cos^2x-(1-cos^2x))=12sinxcosx+7
Раскроем скобки
2sin^2x-7(2cos^2x-1)=12sinxcosx+7
2sin^2x-14cos^2x+7=12sinxcosx+7
Перенесем 7 влево и разделим обе части на cos^2x
2tg^2x-14=12tgx
Замена tgx=t
2t^2-14-12t=0
Разделим обе части на 2
t^2-7-6t=0
По теореме Виетта решим квадратное уравнение
t1*t2=-7
t1+t2=6
Отсюда следует, что t1=7, t2=-1
tgx=t1
х1=arctg7+Пn
tgx=t2
х=arctg1+Пn
x2=П/4+Пn